Udržujte své zuby zářivě bílé: Nejlepší způsoby péče

Máte rádi kávu, ostružiny a červené víno, ale zjistili jste, že váš jídelníček se projevuje na vašich zubech? Šedé zbarvení nebo tmavé skvrny, tmavší sklovina kolem dásní. Jedná se o běžný jev, který ale při pohledu do zrcadla nepotěší. Dobrou zprávou je, že pigmentovým skvrnám na zubech lze předejít a dokonce je i odstranit. Vyžaduje to však správnou péči!

 

Identifikujte příčiny

Skvrny jsou v podstatě tmavé zbarvení zubní skloviny. Může vás trápit vnitřní (způsobené například fluoridy, některými léky, umrtvými zuby atd.) i vnější, povrchové zbarvení. Vnější příčiny lze snáze zjistit – obvykle za pigmentaci mohou složky potravin nebo nápojů bohaté na pigmenty. Spolu s nedostatečnou dentální hygienou mohou zuby získat žluté, žlutohnědé až černé odstíny – a zářivý úsměv je pryč.

Kávy a vína se nemusíte vzdávat!

Nápojů a potravin, které způsobují pigmentaci zubů, je mnoho. Zbarvení způsobuje nejen káva, čaj, víno, sycené nápoje, sladké limonády, ale také rajčata, kari, sójová omáčka, balzamikový ocet, sladkosti nebo ovoce jako borůvky a ostružiny. V podstatě vše, co zbarví váš jazyk a ústa, zbarví i vaše zuby. Samozřejmě kvůli tomu se nemusíme vzdávat kávy, vína a ovoce! Jako první pomoc po jejich konzumaci pomáhá vypláchnutí úst vodou.

Pigmentaci zubů můžete odstranit nebo zmírnit několika způsoby. K přirozenému odstínu zubů se dostanete pravidelným používáním bělících zubních past. Například naši PAP bělicí zubní pastu.

 

Jak zmírnit pigmenty na zubech?

Dobře fungují také fialový korektor na zuby, prášky, sady na bělení zubů, bělící pásky či bělící pera. Každopádně před jakýmkoli domácím bělením navštivte dentistu, který odstraní kazy a poradí, jaké bělení je pro vás vhodné. Zároveň dokáže odhalit možnou hlubší příčinu pigmentace zubů.

Zářivě bílé zuby vyžadují péči i časovou investici, ale krásný (a zdravý!) úsměv za to určitě stojí. Vždyť je to jedna z prvních věcí, kterých si na druhé všímáme.

Zpět do obchodu